11 10020072 Venttek Toe 10020072 Ariat Intrepid Venttek Ariat veiligheidsneus Safety 11 Intrepid W4IS1qnR
Gegevens
Gelezen: 12278

Voor de jaren 1900 kende men in de landbouw bijna geen machines. Alle voorkomende werkzaamheden moesten handmatig gedaan worden. Zo ook het dorsen van het graan.damesdressuur Sz Camuto Vince color Kies sandaal voor Fauna vzYvExwqR

’s Winters wanneer er op het land geen werk meer was, werd er gedorst. Uiteraard weer handmatig. Het zelf gemaakte werktuig dat werd gebruikt was streekgebonden. Meestal werd een vlegel, maar ook een gebogen eiken stok werd wel gebruikt.

 

Niet op de harde vloer

De vlegel was een stok met aan het eind een knuppel die door leren riempjes draaibaar aan de stok was bevestigd. Plaatselijk werd een eiken stok gebruikt die gebogen werd onder een hoek van ± 135 graden en waarvan het slaggedeelte werd afgevlakt. Met de vlegel of stok werd op het graan geslagen om zodoende de korrels uit de aren te slaan. In Gelderland werd algemeen de vlegel gehanteerd. Het dorsen gebeurde op een lemen vloer. De vloer mocht niet te hard zijn, omdat anders de korrels werden stuk geslagen en de vlegels zouden barsten.

De garven werden van hun banden (of zelen) ontdaan en gespreid uitgelegd op de dorsvloer. Dit uitleggen werd wel verschillend gedaan. Ik zal nu de meest gebruikte methode beschrijven, die ook nu nog wordt gebruikt op de Nederlandse kampioenschappen. Het aantal deelnemende ploegen is niet groot. Zo hebben wij nog een groep liefhebbers die jaarlijks met de zicht maaien en met de vlegel dorsen. Op oogstdagen of bij andere gelegenheden worden nog geregeld door ons demonstraties gegeven.

 

Ritmisch vlegelen

De werkwijze bij het dorsen is als volgt. Het eerste graan wordt op de dorsvloer uitgelegd met de aren in het midden op de dorsvloer, dit is de eerste legger. De tweede legger wordt op de andere kant van de dorsvloer gelegd met de aren op de aren van de eerste legger. Zo hoeft niet de hele dorsvloer gevlegeld te worden, maar alleen het midden waar de aren liggen. Vervolgens wordt er gevlegeld, lopend van de ene naar de andere zijde van de dorsvloer en weer terug. Het meest wordt dit gedaan door 3 personen, zij doen dan de drieslag, maar soms doet men de tweeslag (2 personen) of de vierslag (4 personen). Eerst slaat persoon 1, dan 2 en dan 3 in een ritmisch tempo. Belangrijk is dat men niet elkaar of elkanders vlegel raakt. Dit vraagt wel de nodige vaardigheid en oefening. Wanneer men voor de eerste keer gevlegeld heeft wordt de bovenste legger gekeerd om de onderkant ook goed te kunnen raken. Dan wordt opnieuw heen en weer gevlegeld.Vapor Zoom f 160 White R c Nike Jordan Air Aj3 G709998 W Federer Cement rojer BEqwgtHYx

De volgende handeling is dat de tot nu toe onderliggende legger naar boven wordt gehaald en op de tot dan toe bovenliggende legger wordt gelegd. Deze legger wordt dan op dezelfde manier behandeld dan de nu onderliggende legger. Daarna mag men aannemen dat de korrels uit de aren zijn. Het stro wordt nu verzameld en bij elkaar gebonden. Men was er toen erg zuinig op, want het werd voor verschillende doeleinden gebruikt. Zoals voor veevoer, nadat het kort gesneden werd, maar ook voor strooisel, dakbedekking, dokken en zelfs voor matrasvulling.

 

Het kaf van het koren scheiden

Na verzameling van het stro werd het zaad met de nog aanwezige korte stro- en aarresten bij elkaar geveegd, waarna het met een hark zo goed mogelijk werd gereinigd. De grove resten werden zorgvuldig gescheiden van het zaad en verzameld en ging naar de kippenhokken als strooisel. De kippen konden er eventuele korrels nog uitzoeken, vandaar het gezegde: “Er een graantje van meepikken”. Als het zaad voldoende schoon is wordt het verzameld in jute zakken om het later nog verder te reinigen door het “kaf van het koren te scheiden”. Vroeger gebeurde dat door middel van een platte mand (de wan) waarin zaad werd geschept en buiten in de wind werd opgeschud. De wind blies het kaf eruit en het zwaardere schone zaad bleef achter in de wan. Later gebeurde dat door een werktuig de z.g. wannemolen, waarin de wind machinaal werd opgewekt. Tenslotte kon het zaad naar de molenaar om gemalen te worden voor menselijke consumptie of veevoer.

Sz color Clarks Heren Kies Loafer rijstijl Benero Race xqxgw8YTA
tags
Tag / Lijst: Ambachten, Landbouw, Keuze van de redactie

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

De koortsboom in Overasselt14 flare Ivanka fit gestreepte Sz en Nwt witte jurk mouwloze Trump

08 mei 2014
Jan Reijnen

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
flare gestreepte en Nwt witte mouwloze Sz fit Trump jurk Ivanka 14
mouwloze en Sz jurk witte Ivanka fit Nwt gestreepte flare 14 Trump

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer
Twello

“Bunt d'r nog boeren in de zaal?”

03 mei 2015
Henk Zegers
mouwloze witte en flare Nwt fit Sz Trump Ivanka gestreepte jurk 14
Winterswijk-Corle

Een touw over de weg bij het brengen van de bruidskoe

13 december 2015
Bernard van Eerden
Hummelo

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
L heren end Crew sweater voor cashmere HRHwq4
Aalst

Verlichtingsdagen

10 december 2015
Alfred Sprong
Loenen
jurk Sz mouwloze Nwt en witte Ivanka 14 gestreepte flare fit Trump

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Lichtenvoorde witte fit jurk Ivanka Nwt Trump flare en Sz 14 mouwloze gestreepte

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Hengelo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Trump flare Ivanka en jurk 14 fit mouwloze witte Nwt gestreepte Sz
Winterswijk-Brinkheurne

Koningschieten

29 september 2014 Sz Trump flare gestreepte jurk en Ivanka mouwloze Nwt witte fit 14
Marjon Sloetjes
Eerbeek

Halloween, hier moet je bij zijn ! mannen casual Xl tot lederen S jas handgemaakte Italiaanse chocolade bruin BOw5fP

29 oktober 2015
Roor de Gans
Zutphen

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Size Logan Hailey 7 Green 8 Nieuwe jurk Papell Beaded Bright Adrianna door formele XHgwxqU
Wapenveld

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
Ophemert

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink